Skoči na vsebino

Zaščitite svojo kožo pred soncem

krema za sončanje

Krema za sončenje je izdelek, ki se uporablja za zaščito kože pred škodljivimi učinki sončnega sevanja. Vsebuje filtre, ki blokirajo UV-žarke in tako zmanjšujejo tveganje za opekline, kožne bolezni in staranje kože. Več si lahko preberete na naslovu: https://missha.si/oddelek/nega-obraza/kreme-za-soncenje/. Obstajata jih dve vrsti: fizične in kemične. Fizične vsebujejo snovi, ki blokirajo UV-žarke, kot je na primer titanov dioksid, in delujejo kot zaščitni ščit na koži. Kemične vsebujejo snovi, ki absorbirajo ultravijolične žarke, in jih pretvorijo v toploto, ki se sprosti iz kože. Pri izbiri je pomembno upoštevati indeks zaščite (SPF), ki pove, kolikokrat dlje lahko koža ostane na soncu brez opeklin z uporabo kreme, kot brez nje. Čim višji je SPF, tem boljša je zaščita.

Kako jo pravilno nanašati?

krema za sončanjeKrema za sončenje se mora nanesti na kožo 15 do 30 minut pred izpostavljanjem soncu in se mora ponovno nanesti vsake 2 do 3 ure ali po kopanju. Priporočljivo je, da se jo nanese dovolj, da se prekrije celotno telo. Krema za sončenje je pomemben del zaščite kože pred škodljivimi učinki sončnega sevanja. Z njeno uporabo lahko zmanjšamo tveganje za opekline, kožne bolezni in staranje kože ter ohranimo zdrav in lep videz kože. Poleg tega, da krema za sončenje ščiti kožo pred škodljivimi učinki sončnega sevanja, lahko vsebuje tudi druge sestavine, ki negujejo in hranijo kožo. Nekateri izdelki vsebujejo vlažilce, ki ohranjajo vlago v koži, in antioksidante, ki ščitijo kožo pred prostimi radikali in preprečujejo njeno prezgodnje staranje.

Kako pravilno izbrati?

Obstaja jih veliko različnih vrst, ki so primerne za različne vrste kože in potrebe. Na primer, obstajajo izdelki za občutljivo kožo, ki ne vsebujejo parabenov in drugih kemičnih sestavin, ki lahko povzročijo draženje. Obstajajo tudi izdelki za otroke, ki so nežnejši in manj verjetno povzročijo draženje. Čeprav je krema za sončenje pomemben del zaščite kože pred soncem, ni edini način zaščite. Priporočljivo je tudi, da se izogibamo izpostavljanju soncu med deseto uro dopoldne in drugo uro popoldne, uporabljamo pokrivala za glavo in sončna očala ter pijemo dovolj tekočine, da ohranjamo hidracijo kože.