Skoči na vsebino

Z odhodom v pokoj ne pozabite na dodatno zdravstveno zavarovanje za upokojence

Obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje sta nujno potrebna, če ne želimo dodatno plačevati za zdravstvene storitve in zdravila. Zanju je potrebno skrbeti praktično celotno delovno dobo do upokojitve. Vsi tisti, ki gredo v pokoj, morajo dodatno zdravstveno zavarovanje za upokojence redno plačevati do svoje smrti.

Zavedati se je potrebno, da z odhodom v pokoj upokojenci ne prenehajo hoditi k zdravniku, ampak je situacija pogosto ravno obratna. S starostjo je večja verjetnost za pojav različnih obolenj, zato so obiski pri zdravniku pogostejši in upokojenci pri tem porabijo bistveno več denarja kot pa ga vplačajo.

Dodatno zdravstveno zavarovanje plačujejo upokojenci sami

Ob odhodu v pokoj se marsikdo sprašuje, kaj se zgodi z obveznim in dodatnim zdravstvenim zavarovanjem. A je takšna skrb popolnoma odveč. Upokojencem obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, medtem ko dodatno zdravstveno zavarovanje za upokojence plačujejo upokojenci sami.

V večini primerov se torej ne zgodi nič, saj večina ljudi dodatno zdravstveno zavarovanje že tako plačujejo sami. Spremembo je potrebno narediti le v primerih, ko je dodatno zdravstveno zavarovanje plačeval delodajalec. V tem primeru je potrebno spremeniti le plačnika zavarovanja, zato ni nobene potrebe po sklenitvi novega.

dopolnilno_zavarovanje_upokojenci

Zakaj je dodatno zdravstveno zavarovanje za upokojence tako pomembno?

Mnogi se že v osnovi sprašujejo, zakaj je dodatno zdravstveno zavarovanje sploh potrebno. Zavedati se je potrebno, da je dodatno zdravstveno zavarovanje za upokojence zelo pomembno. Čeprav je to obdobje, ko se za mnoge mesečni prihodki bistveno zmanjšajo, pa na tovrstnem zavarovanju nikakor ni pametno varčevati.

Iz naslova dodatnega zdravstvenega zavarovanja za upokojence se krije razlika stroškov zdravstvenih storitev do njihove polne cene. V povprečju obvezno zavarovanje krije 70 %, medtem ko dodatno zdravstveno zavarovanje za upokojence pa 30 %. Z urejenim obveznim in dodatnim zdravstvenim zavarovanjem upokojenci torej nimajo nobenih dodatnih stroškov pri obisku zdravnika.