Skoči na vsebino

Vitamin sonca in pomanjkanje vitamina D3

Vitamin D3 je znan tudi kot vitamin sonca. Vsi vemo, da se že po nekaj minutah izpostavljanja sončnim žarkom počutimo bolj srečni, močni, pozitivni, zdravi. To je zato, ker naše telo občuti pomanjkanje vitamina D3, ki ga prejme z vzpostavljanjem sončnim žarkom. Žal zgolj z izpostavljanjem sončnim žarkom naše telo že dolgo ne prejme več dovolj tega vitamina. Razlogi za to so uporaba sončnih krem, nošenje dolgih oblačil, onesnaženo okolje, temnejša koža, ki vsrka manj vitamina, ter seveda nevarnost predolgega izpostavljanja sončnim žarkom. Za trajnejše boljše psihično in fizično počutje se zato priporoča vnos prehranskega dopolnila, ki vsebuje ta vitamin.

Kako opazimo pomanjkanje vitamina D3

Pomanjkanje vitamina D3 se kaže na več načinov. Lahko ga občutimo kot nihanje razpoloženja, splošno utrujenost in izčrpanost, oslabljen imunski sistem, bolečine v mišicah in kosteh, pridobivanje telesne teže, znižanje vrednosti kalcija v telesu in posledično bolj krhke kosti. Znanstveniki so ugotovili, da je pomanjkanje vitamina D3 tesno povezano s sezonsko gripo. Nekatere študije kažejo tudi, da je pomanjkanje vitamina D3 povezano tudi z večjo verjetnostjo, da se okužite z novim korona virusom.
Pomanjkanje vitamina D3 je namreč povezano s slabšim imunskim sistemom, kar posledično poveša možnosti za nastanek bolezni.

Kako do zadostne količine vitamina sonca

Naše telo med poletjem vsrka skoraj celotno zalogo tega vitamina sonca, ki jo nato troši celo leto. A ker zaradi sodobnega načina življenja in vse večji nevarnosti predolgega izpostavljanje sončnim žarkom vase ne vsrkamo dovolj vitamina, je edina rešitev ta, da ga v telo prinesemo s pomočjo prehranskih dopolnil.
Ne vsebujejo pa vsa prehranska dopolnila enakih vitaminov, saj je le-ta lahko pridobljen na različne načine in ga naše telo različno absorbira in lahko vsebuje različne primesi, nekatere med njimi so lahko celo strupene za naše telo. Zato je najbolje poseči po čimbolj naravnem, čistem viru vitamina, saj bo le tako naše telo uspešno premagalo pomanjkanje vitamina D3 brez kakršnihkoli drugih stranskih učinkov.