Skoči na vsebino

Vitamin C vsem dobro poznan

liposomalni vitamin C

Glede na to, da je vitamin C pravzaprav eden od redkih vitaminov, ki je bil resnično raziskan in o katerem so napisane številne študije, ne čudi dejstvo, da poznamo pravzaprav vsi. Vitamin C ljudje praviloma uvrščamo med tiste, ki morajo biti doma, ker nam pomagajo krepiti imunski sistem. Vse lepo in prav, vendar je to res zelo laična razlaga. Pravilna razlaga namreč je, da ima pomembno vlogo pri antioksidativnem delovanju, torej se bori pred vsemi vsiljivci, kar so bakterije, virusi ipd., hkrati pa se morate zavedati, da pomaga tudi pri tvorbi kolagena, pozitivno vpliva na delovanje žil, hrustancev, kosti, dlesni in zob. Kakšen pa je najboljši vitamin C? Najboljši je zagotovo liposomalni vitamin C, ki ima zaradi svoje sestave res izjemno dobro absorpcijo. Ste presenečeni, da niste našli odgovora v limoni?

Absorpcija je najbolj pomembna

Sicer NIJZ pravi, da je vitamin C popolnoma nepotrebno dodajati v obliki prehranskih dopolnil, ker se ga povsem enostavno zaužije že s sadjem in zelenjavo. Vendar zanimivo dodaja, da pa se vitamin C s toplotno obdelavo izgublja in predvsem se ga veliko izgubi v črevesju. Zato se morate zavedati, da je treba pojesti mnogo različnega sadja in zelenjave, paprika in jagodičevje ga vsebuje mnogo več kot limona!, da se ga vsaj nekaj dejansko tudi absorbira. Ravno zato je še najbolj praktičen liposomalni vitamin C, ki je visoko koncentriran in se zaradi sestave najbolje absorbira. Kljub temu, da NIJZ pravi, da ga ni treba dodajati s prehranskimi dodatki, pa vseeno skušajte razumeti celotni zdravstveni sistem in lobi in sami boste iz njihovih nasprotujočih dejstev prišli do ugotovitve, da je vitamin C priporočljivo uživati kot prehranski dodatek.

Majhna slabost liposomalnega vitamina C

No, pa smo spet tukaj, si mislite, kajne? No, edina slabost, ki jo ima ta vitamin C, je kratek rok uporabe zaradi njegove sestave. Zato pazite na rok uporabnosti pred nakupom in si preračunajte, če ga boste uspeli pojesti do navedenega roka.