Skoči na vsebino

Vas letos čaka obnova strehe?

streha obnove

Ste tudi vi eden izmed tistih ljudi, ki jih letos čaka obnova stare strehe, pa ne veste kje in kako bi se lotili tega nadvse zahtevnega in obsežnega projekta? Najbolje je, da se po nasvet sicer obrnete na stroko, ki ji obnova strehe ne predstavlja večjega izziva, vendar pa se lahko tega dela lotite tudi sami. Kako? Spodaj smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako najlažje izpeljati ta projekt.

Je potrebna zamenjava ali obnova stare strehe?

V prvem koraku morate najprej določiti kakšno vrsto del boste opravili na svoji kritini. Je potrebna zgolj obnova strehe ali pa jo boste morali v celoti zamenjati? V kolikor je ta tako dotrajana, da jo je potrebno zamenjati, bodo stroški seveda bistveno višji. Zato dobro preglejte koliko strešnikov je uničenih, saj se vam morda bolj splača le slabe zamenjati z novimi. Prav tako je potrebno redno preveriti stanje celotnega ostrejša. Če je konstrukcija že dotrajana in na mestih gnije, se boste verjetno morali žal odločiti za popolno prenovo.

libelagroup obnova strehe

Pred pričetkom del je potrebno površino dobro sprati

Prvi korak, ki vas čaka preden se sama obnova strehe sploh lahko prične, je pranje njene površine. Z nje je namreč treba nujno odstraniti čim več blata, alg, cvetnega prahu in druge umazanije, ki se je skozi čas nabrala na strešnikih in še posebej med njimi. Bodite pozorni na mesta, ki jih je napadla plesen, saj je potrebno tam uporabiti kemične snovi, ki učinkovito odstranjujejo lišaje, mahove in druge organizme. Ti morda na prvi pogled sicer niso nevarni, vendar pa lahko v dolgih letih pošteno najejo strešnike in pospešijo njihovo propadanje.

Kako še zaščititi vašo strešno kritino?

Da bo obnova strehe čim bolj popolna, predlagamo da nanjo nanese tudi vezivo, ki bo okrepilo zgornjo površino strešnikov. To je predvsem pomembno z vidika boljše obstojnosti barve, ki jo bomo nanesli v naslednjih korakih. Zadnji korak, ki bo zagotovil, da je obnova strehe zares učinkovita in dolgotrajna pa je nanos premazov za zaščitno nadaljnjega rastja organskih snovi, kot so alge.