Varilni aparati za TIG varjenje

aparati za varjenje

 

Načinov varjenja v sodobnem času poznamo več. Posledično so različni tudi varilni aparati, ki so odvisni od načina varjenja. Za TIG varjenje se tako uporabljajo TIG aparati za varjenje in so bistveno težji za uporabo. Tako uporabljati jih je težje kot tudi delo z njimi je težjo in tudi počasnejše. Dejansko zahteva tak način varjenja prav posebno znanje, največjkrat je treba celo opraviti šolanje zanj, saj je res zahtevno. TIG varilni aparati zahtevajo tudi uporabo plina, največkrat je to argon ali pa helij, omogoča pa tudi bolj natančen in večji nadzor nad zvarom. Tako res ves čas sproti lahko vidimo, kaj delamo, hkrati pa tak način varjenja omogoča boljše in bolj močne zvare.

Kdaj se uporabijo TIG varilni aparati?

Glede na to, da so za ta postopek tudi drugačni aparati za varjenje, je prav, da povemo tudi, v katerih primerih se ti varilni aparati uporabljajo, da jih ne boste kar ves čas uporabljali, pa na koncu tudi nič naredili. Uporabljajo se za varjenje jekla, jeklenih zlitin, nerjavečega jekla, aluminija, aluminijevih zlitin in drugih barvnih kovin. Vse te kovine so za varjenje zahtevne, potrebujejo tudi plin, da se lahko lepo zvarijo in v primeru, da se boste odločili variti izdelke iz teh snovi in bodo tanki, ste lahko prepričani, da boste z drugimi varilni aparati naredili luknjo in več škode kot pa zvar.

Kako poteka varjenje po tem postopku?

Varilni aparati za ta postopek od človeka zahtevajo veliko natančnost. Bistveno je, da se varilni aparati držijo dovolj stran od obdelovanca in da se drži pravilno razdaljo. Seveda ta razdalja ni velika in zato lahko rečemo, da zahteva ta postopek zelo natančnega človeka, ki se lahko umiri in zbere, da lahko pazi hkrati na razdaljo kot tudi na to, kaj dela. Človek uporablja obe roki, v eni roki drži varilni aparat, v drugi pa dodajni material, kar pomeni, da mora paziti tudi na svojo varnost, predvsem pa mora uporabljati zaščitno opremo.