Skoči na vsebino

Varilna maska naj bo kakovostna

varilna maska

Ne glede na to, ali se z varjenjem ukvarjate profesionalno ali za hobi, v vsakem primeru je varilna maska za zaščito oči, glavo in vrat obvezna oprema. Pri delu se namreč sprošča močna UV svetloba, ki lahko poškoduje oči. Nujno potrebna pa ni samo zaradi svetlobe, temveč vas ščiti tudi pred drugimi žarki in toploto, ki nastajajo pri delu in lahko poškodujejo glavo ali vrat. Dandanes so najpogostejše samozatemnitvene čelade, vendar je bolj kot to je pomembno, kako kakovostna je varilna maska. Na splošno je iskanje čelade težko delo, saj je potrebno upoštevati več dejavnikov. Sigurno pa je dobro, da čelado pred nakupom testirate in preizkusite v živo.

varilna maska1

Kakšna je kakovostna varilna maska za zaščito?

Za delo s kovinami se uporablja različne procese in tehnike, ki zahtevajo različne stopnje varnosti. Dandanes se največkrat uporablja samozatemnitvena tehnologija, pri njeni izbiri pa bodite pozorni na naslednje lastnosti:

  • Kakovostna leča: razpon leč se giblje od 9 do 13. Višja kot je številka, bolj zahtevno delo lahko opravljate.
  • Vrsta napajanja: obstajajo nezamenljive in zamenljive baterije, slednje so nekoliko bolj priročne, saj lahko čelado uporabljate dalj časa.
  • Varilna maska mora izpolnjevati industrijski standard EN379 (1).
  • Reakcijski čas, ki je običajno 1/2500 sekunde .
  • Teža: čelada naj bo lahka in udobna za nošenje.
  • Vidljivost in vidno polje.

usnjena varilna maska

Kakšna je primerna?

Varilna maska za obraz se vedno izbira glede na tip dela, ki ga izvajamo. Na razpolago so čelade, ki so primerne za MIG MAG, MMA ali TIG postopek. Na voljo so ročne in avtomatske čelade, slednje zaradi praktičnosti tudi vedno bolj prevadujejo na deloviščih. Ne glede na to, katero znamko ali tehnologijo boste izbrali, vedno postavite kakovost pred ceno. Za tiste, Predvsem pri TIG metodi lahko zaradi manjše svetilnosti pri nižjih amperažah med delom nastanejo težave, zato nikakor ne priporočamo najcenejših različic.