Učinkovit energetski prihranek je tudi prezračevanje

porabi-manjIz dneva v dan se večina ljudi bori, kako bi zmanjšala svoje življenjske stroške, ker ni prav lahko povečati svojih življenjskih prihodkov. Morda se čudno sliši, toda učinkovit energetski prihranek je tudi zadostno in pravilno prezračevanje prostorov v zimskem obdobju oz. takrat, ko je zunaj bolj hladno in ko nam ravno ni prijetno, če imamo okna stalno odprta, torej takrat, ko bolj potrebujemo ogrevanje naših prostorov kot prezračevanje. Namreč, energetski prihranek bo večji in varčevanje z energijo boljše, če bomo vsaj dvakrat do trikrat na dan prezračevali stanovanje približno 5 do 10 minut.

Na takšen način bo v naše stanovanje prišlo več kisika, zaradi česar bomo mi sami živeli v bolj prijetnem okolju, hkrati pa bodo tudi toplotne naprave bolje delovale, zaradi česar bo varčevanje z energijo bolj učinkovito. Varčevanje z energijo v ogrevalni sezoni je najboljše, če imamo v bivalnih prostorih med 21 in 22 °C in ne več ter tudi ne manj. S prezračevanjem je varčevanje z energijo boljše zato, ker iz prostorov na tak način izpustimo za človeka in naprave škodljivi CO2 in v prostor spustimo vsem potreben kisik.

Kako kar čim bolje urediti varčevanje z energijo, si lahko preberete tudi na spletni strani podjetja Porabimanj, kjer je me ostalim zapisano tudi to, da lahko prezračevanje prostorov in s tem varčevanje z energijo bolj kakovostno uredimo tudi z dobro izolacijo ovoja stavbe, s čimer bomo uredili samo prezračevanje tako, da bo le – to boljše tudi ob zaprtih prostorih, kar pa ne pomeni, da klasično prezračevanje ni več potrebno.