Silimarin je ime za flavonoide

silimarin

Pegasti badelj ali silimarin je rastlina, ki spada v družino nebinovk. Cvet pegastega badlja je vijoličaste barve. Plod pegastega badlja vsebuje različne flavonoide, katerih skupno ime je silimarin. Flavonoid je v vodi topna snov, ki daje barvo rastlinskim organom. Rastlino naj bi silmarin varoval pred rastlinojedi in UVB-sevanjem. Flavonoidi so znani tudi kot antioksidanti in učinkujejo proti raku. Večina flavonoidov je biološkega izvora, najti jih je mogoče še v zelenem čaju, ki je prav tako zelo koristen za zdravje. Flavonoidi s skupnim imenom silimarin so pravzaprav rastlinski pigmenti, ki dajejo cvetom, plodovom ter v določenih primerih tudi listom osnovne barve, to je rumeno, rdečo in modro barvo.

Silimarin proti vnetju, alergiji in raku

Poleg tega, da silimarin daje cvetu in plodu barvo, celotno rastlino ščiti pred insekti, ki bi jo poškodovali ali pojedli. Ti flavonoidi so za človeka zelo koristni. Ugotovljeno je bilo, da silimarin deluje proti alergijam, proti vnetjem in, zelo pomembno, pozitivno učinkuje proti raku. Prav je ta snov uporabljena v farmaciji in živilski industriji. Farmacija izkorišča silimarin zaradi morebitnih zdravilnih učinkov. Eden od mogočih zdravilnih učinkov flavonoidov je, da pomaga zdraviti bolezni jeter. Drugi mogoči učinek flavonoidov s skupnim imenom silimarin je ta, da razstruplja telo. Rastlina pegasti badelj naj bi bila obsežno in temeljito preučena rastlina.

Silimarin ohranja jetra zdrava

Ugotovljeno je bilo, da pegasti badelj in pomaga ohraniti zdrava jetra. Pegasti badelj naj bi bil izjemno koristna in zdravilna rastlina, ki ščiti jetra pred raznimi strupi. Koristen naj bi bil, če se posameznik zastrupi z gobami. Pogosto se zgodi, da se odpravijo nabirat gobe takšni posamezniki, ki ne ločijo med gobami, ki so užitne, varne, in med gobami, ki so neužitne, strupene ali celo zelo strupene in lahko povzročijo smrt. Zastrupiti pa se je mogoče tudi ob delu s kemikalijami, če posameznik nevarnih sredstev ne uporablja, kot je navedeno v navodilih za uporabo. Ker se v telo pogosto vnaša tudi nezdrava hrana, ga je treba občasno razstrupiti.