Priprava matcha čaja je enostavna ali pa tudi ne

priprava matcha čaja

Glede na to, da smo čisto vsi vajeni, da se čaj skuha v filter vrečkah ali pa je v grobi obliki in se ga namaka nato pa precedi in pije, je treba za matcha čaj dati vsaj kakšen napotek, glede na to, da je v prahu, kar je res precej nenavadno. Vendar pa se le na ta način res lahko dobijo le listki, tudi vsa vlakna in kite se odstranijo. Tako je priprava matcha čaja najbolj zapletena v primeru, da se odločite za poseben postopek, pri katerem uporabite metlico in posebno žlico in bambusa. Najprej se mora matcha čaj v prahu presejati, da med vmešavanjem ne nastanejo grudice, potem prelijemo z decilitrom vroče vode med 60 – 80 °C in potem močno mešamo, da se vse skupaj speni.

Matcha čaj se lahko uporabi tudi enostavno

Priprava matcha čaja pravzaprav smoothija z matcho je tudi enostavna, saj se jo doda samo v mikser in zmeša skupaj z ostalim sadjem in zelenjavo. Prav tako pa se jo lahko uporabi tudi pri kuhi, peki in povsod, kjer vam paše malo poseben priokus jedem. Je pa zagotovo priprava čaja najbolj zapletena in zahtevna in daleč od ustaljene navade po enostavne načinu priprave čaja iz filter vrečk. Ampak pošteno dodajmo, da se dobi matcha čaj tudi v vrečkah, ki se jih uporabi tako kot smo vajeni, je pa res, da na tak način ne boste dobili vsega tega, kar matcha čaj sicer je in na kar tudi učinkuje.

Pridelava je zelo zahtevna

Da je matcha čaj tako kompleksen, da vsebuje toliko zdravih snovi, gre zahvala predvsem ljudem, ki se trudijo z njegovo pridelavo, saj je treba plantaže 20 dni pred dozoretjem prekriti s ponjavami, da se čajevce zaščiti pred močnim soncem, ki bi ves klorofil pognal naprej v rast listov, tako pa se klorofil bohoti v zraščenih listih. Šele nato se pobere vse liste, jih dodobra posuši, pred tem raztegne in nato odstrani vse žile iz vsakega listka posebej, prav tako pa se odstranijo vsa stebla. Ker ostanejo le majhni koščki in zaradi boljšega hranjena se listke potem zmelje in zato je matcha čaj v prahu.