Pomanjkanje magnezija vpliva na utrujenost  

magnezij

Veliko ljudi se sooča z raznoraznimi težavami, ki jih povzroča precej razširjeno pomanjkanje magnezija v telesu. Med bolj znanimi posledicami so nehoteni trzljaji in krči v mišicah ter bolečine v mišicah. Nezadosten vnos minerala v telo se odraža tudi v nespečnosti, glavobolih ter tesnobnem in depresivnem počutju.

Hkrati je ta mineral pomemben tudi pri sintezi beljakovin in delitvi celic, zato lahko na dolgi rok pomanjkanje magnezija povzroči resnejše zdravstvene zaplete, saj prihaja do nepravilne delitve celic, pri čemer se celice tudi hitreje starajo. Med bolj opaznimi posledicami je tudi utrujenost in izčrpanost.

 

Pomanjkanje magnezija je povezano z izčrpanostjo

utrujenostZa utrujenost in izčrpanost je lahko veliko vzrokov, kot je nepravilna prehrana, prekomeren stres in onesnaženo okolje. Vendar pa lahko tudi pomanjkanje magnezija v telesu povzroči, da smo bolj utrujeni kot običajno in da se s kakovostnim spancem še vedno ne moremo znebiti izčrpanosti, zato smo lahko utrujeni že, ko se zbudimo, utrujenost pa se čez dan le še stopnjuje.

Mineral namreč v telesu igra pomembno vlogo pri transportu in proizvodnje energije, pri čemer celice oskrbuje z energijo in jih istočasno razstruplja. Brez tega procesa celice ne morejo dobiti dovolj energije za delovanje in razmnoževanje. Ravno zato pomanjkanje magnezija vpliva na utrujenost in izčrpanost telesa.

 

Pomanjkanje magnezija vpliva na psihološko delovanje

Mineral ima tudi pomembno vlogo pri normalnem delovanju živčnega sistema, kjer skrbi za optimalno prehodnost in prenos živčnih signalov, hkrati pa uravnava delovanje možganskih celic. Ker možgani predstavljajo osrednji del živčnega sistema, pomanjkanje magnezija vpliva na nespečnost, kronične glavobole ter težave v kogniciji, kar se lahko odraža tudi v blagi kognitivni motnji.

Na drugi strani pa mineral vpliva tudi na normalno psihološko delovanje, pri čemer pomanjkanje magnezija lahko vpliva na slabši razvoj depresivnih in tesnobnih stanj. Nizke vrednosti minerala naj bi vplivale na večjo nagnjenost k razvoju depresije, ki je povezana s strukturnimi in funkcionalnimi spremembami v delovanju možganov.