Parketarstvo je v domeni strokovnjaka

parketarstvo

parketarstvoObrt, v okviru katere se polaga, brusi ali lakira partket, se imenuje parketarstvo. Leseni podi so še vedno zelo priljubljeni, saj prostoru dodajo toploto in udobje. Ploščice iz trdega lesa, ki se položijo na tla v prostoru, pa niso edini material, ki je potreben pri paketarstvu. Parketarstvo pri svojem delu nujno potrebuje raznovrstna lepila in lake ali premaze. Kakovost tal, sestavljenih iz lesenih ploščic, mora biti visoka, sicer lahko pride do različnih težav, na primer dviga tal. Iz tega razloga naj parketarstvo ostane domena strokovnjaka, ki se lahko pohvali, da ima več let izkušenj s pokrivanjem tal s ploščicami iz trdega lesa.

Parketarstvo v sobi in na stopnicah

Strokovnjak za parketarstvo bo vedel, kakšna debelina lesenih ploščic je primerna za določene površine in kateri les je najbolj ustrezen. Lastnik prostorov, v katerem bodo položena lesena tla, pa se sam odloči, kateri vzorec in barvo tal bo izbral. Leseni pod je zelo trpežen in lahko pokriva tla v različnih sobah, kot so dnevna soba in spalnica ter otroška soba, kabinet. Les pa lahko pokriva tudi tla na hodniku in stopnice. Vzorec, ki ga oseba izbere, mora biti zelo precizen, zato je polaganje lesenega poda ali parketarstvo priporočljivo prepustiti osebi, ki se poklicno ukvarja s polaganjem ploščic iz trdega lesa.

Parketarstvo zahteva različne materiale

Leseni pod je lahko sestavljen iz več vrst lesa. Če je pod sestavljen iz več vrst lesa, je mogoče sklepati, da bo višja tudi cena. Cene parketa se razlikujejo glede na to, kakšen les izberete, kakšna je debelina ploščic iz trdega lesa, kakšen premaz se uporabi. Pri polaganju parketa je pomembna še vrsta lepila, ki ga uporabi parketar. Vsi uporabljeni materiali vplivajo na celo lesene obloge tal in tudi na kakovost tal. Poleg tega, da bodo tla, obložena z lesom zelo prijetna na videz, bodo tudi prijetna za hojo. Pozimi boste zagotovo želeli, da so tla ogrevana, zato je treba nameniti več pozornosti temu, katero vrsto lesa boste izbrali in kakšna bo debelina položenih lesenih ploščic.