Ocena tveganja zaupana le ekspertu

ocena tveganja

Delodajalec ni le nekdo, ki prejema najvišjo plačo in delegira zadolžitve. Njegova naloga je izpolnjevanje vseh z zakonom določenih obveznosti in skrb za svoje podrejene. To vključuje tudi skrb za njihovo varnost. Oprema mora brezhibno delovati in delavci morajo imeti ustrezno zaščitno opremo, če je ta potrebna. Šef nosi odgovornost, da so vsi seznanjeni s stroji in morebitnimi nezgodami. Vedeti mora, da je ocena tveganja obvezna. Hkrati se mora zavedati, da je to naloga, ki jo lahko opravi le strokovnjak. Izbira slednjega pa je njegova. Poiskati mora pravega, da se izvede ocena tveganja za zdravniški pregled pa je znano, da ga mora opraviti vsak še pred začetkom dela.

Ocena tveganja naj bo vedno prilagojena

Preden nastopi svoje delovno mesto, nadrejeni odredijo osebi obisk pri zdravniku. Ta opravi vse relevantne preiskave. Čemu vse bo delavec izpostavljen pove dobra ocena tveganja za zdravniški pregled pa vodilni poskrbi, da se vidi, ali je delavec zdrav in sposoben za določene delovne naloge. V ta namen se ocenitev izvaja redno. Nobena enota namreč ni statična, uvajajo se novi stroji in s tem nove metode. Iz tega razloga je nujna redna ocena tveganja. Če je ta izpeljana nekakovostno, lahko pride do hujše ali blažje nesreče ali škode. S tem pride tudi do zmanjšanega uspeha.

Ocena tveganja je odvisna od vseh vpletenih

Kje pa so največje napake pri oceni tveganja? Do teh pride, ko slab izvajalec storitve pregleda ne opravi, kot je treba in načina ne prilagodi posameznemu podjetju. Takrat ko uporabi že prej opravljeno ocenitev pri drugi ustanovi in dobesedno kopira in prilepi. Le za ta namen, da je zadoščeno črki zakona, ne pa z mislijo na točno določeno tovarno in opremo ter okolje. Še večje je tveganje, ko s svojimi ugotovitvami ne seznani delodajalca in zaposlenih. Takšna malomarnost lahko ima usodne posledice. Tako kot je obveznost šefa, da poskrbi za svoje, je nujno, da se ponudnik ocene tveganja zaveda svojega poslanstva.