Skoči na vsebino

Nevrološka bolezen migrena

slikovno prikazana bolečina migrene

Hud glavobol ali migrena? Ta dva izraza sta pogosto interpretirana kot ista stvar. Vendar temu ni tako. Migrena je nevrološka bolezen, ki povzroči začasno povečanje vzdražnosti živčevja, kar se kaže v sproščanju nevroprenašalcev, ki so vpleteni v patofiziološke mehanizme migrene.

Dolgoročnost, pogostost in simptomi se med posamezniki razlikujejo. Nekateri napad migrene doživijo redko, in kljub njej lahko nadaljujejo z dnevom, medtem ko druge lahko popolnoma onesposobi in je zelo pogosta – tudi do večkrat tedensko.

simptomi migrene

Simptomi

Večina ljudi, ki se s to nevrološko boleznijo sooča, poročajo o utripajočem glavobolu, slabosti, občutljivosti na svetlobo, zvoke in vonje, ter oteženi koncentraciji. Lahko pa so precej hujši kot bruhanje, driska, motenje ravnotežja, togost vratu in ramen, znojenje, meglen vid, itd.

Simptomi se razlikujejo tudi na določeno vrsto migren.

vzroki migrene

Vzorki

Po opravljenih številnih raziskavah, se še vedno popolnoma ne razume vzroke. Vzroki so lahko številni dejavniki in so odvisno od posameznika. Lahko se nanša na genetiko, hrano ali pijačo, lahko pa je vpleten tudi stres ali spanje. Zaradi ne jasnosti sprožilnih dejavnikov je priporočljivo, da opazujete svojo situacijo in izločite ali prepoznate morebitne razloge za vaše stanje.

migrena1

Vrste

Kot že omenjeno je vrst te bolezni veliko. Najbolj splošne in pogoste so:

  • Migrena brez avre – je najpogostejša vrsta. Napad običajno občutimo kot močan, utripajoč glavobol, ponavadi na eni strani glave, ki traja nekje med 4 urami in 3 dnevi.
  • Migrena z avro – lahko pred pojavom glavobola doživite fazo avre. Avra vključuje širok nabor nevroloških simptomov in lahko traja od 5 do 60 minut, preden nastopi glavobol. Avra je skupek nevroloških motenj, kot so motnje vida, motnje govora, vrtoglavica in druge motnje.
  • Migrenska avra brez glavobola – ima opozorilne znake migrene, avre ali nevrološke motnje, vendar se sam glavobol ne pojavi.

migrena

Obstajajo pa še druge vrste, katere doživljamo drugače, naprimer: kronična, retinalna, trebušna, menstrualna, hemiplegična, in druge. S katero vrsto se soočate sami, si lahko pogledate na spletu. Pripomočki, nasveti in dodatne informacije o tej nevrološki bolezni tudi lahko najdete na spletu ali pa se posvetujete z nevrologom.