Skoči na vsebino

Menjava gum po zakonu ni obvezna, veste to?

menjava gum

Žal je glede opreme vozila še vedno veliko preveč ljudi, ki gledajo samo na črko zakona in še to tako, kot njim paše. Tako marsikdo tudi zakon tolmači, da je menjava gum obvezna vsako pomlad in vsako jesen, pa čeprav temu ni tako. Če gledamo tako, kot je treba, potem vidimo, kdaj je potrebna menjava gum datum, ko je to potrebno narediti pa je 15. marec oz. 15. november. Pa vendar ni nujna takrat menjava gum, temveč je treba opremiti vozilo za zimske razmere. Torej to pomeni bodisi da se naredi menjava gum  ali pa da se v vozilo takrat dajo snežne verige za čez zimo.

Vendar pa se zavedajte, da je to le okviren datum, ko se naredi lahko menjava gum datum pa je lahko tudi drugačen

Vsak, ki bi bolj točno prebral, bi lahko videl, da zakon nalaga le to, da mora biti avto opremljen za zimske razmere, kar je najkasneje 15. novembra. V kolikor na ta datum nimate zimske opreme, lahko dobite kazen, vendar pa zakon nikjer izrecno ne navaja, da mora biti opravljena menjava gum. Lahko daste v vozilo le zimske verige. Vendar pa se morate hkrati tudi nujno zavedati, da pa v kolikor zimske razmere nastopijo pred 15. novembrom ali kasneje kot 15. marca, da pa mora biti po zakonu vozilo tudi opremljeno z zimsko opremo. Še posebej marca je vsekakor zato priporočljivo, da počakate malo in da se menjava gum ne naredi točno na datum, ki je naveden v zakonu, saj se zadnja leta še posebej pogosto dogaja, da pa je sneg tudi še aprila ali pa celo na začetku maja.

Lahko pogledate sicer dolgoročne napovedi, vendar pa niso zanesljive in je vsekakor bolje, da se menjava gum naredi šele tam v sredini aprila in nič prej. Hkrati je namreč treba upoštevati, da so vozne lastnosti gume, ko je cestišče hladnejše od 7 stopinj Celzija, ne delujejo tako, kot bi morale, zato če si želite varnost, je vsekakor bolj smiselno še malo počakati z menjavo kot pa hiteti, saj da je cestišče toplejše od 7 °C traja praviloma precej dalj od 15. marca.