Konopljina semena so tudi za zdravo prehranjevanje

oluščena konopljina semena

Konoplja je rastlina, visoka od pol do šest metrov, ki izvira iz osrednje Azije, danes pa je razširjena vsepovsod po svetu. Razlikujemo tri podvrste konoplje, in sicer navadno ali industrijsko konopljo (Cannabis sativa), indijsko konopljo (Cannabis indica) in divjo konopljo (Cannabis ruderalis). V konoplji so kanabinoidi, zato se konoplja uporablja v medicini ali kot rekreativna droga. Ima zelo močna vlakna, zato se uporablja tudi v industrijske namene. Zadnje čase se konoplja vse bolj uporablja za prehrambne namene, pri tem velja izpostaviti, da so konopljina semena odličen vir beljakovin, ki jih potrebuje človeško telo. Sicer pa spadajo konopljina semena spadajo med oreščke in vsak orešček vsebuje eno samo seme, ki ga obdaja lesnata lupina, za prehrambne namene so na voljo neoluščena in oluščena konopljina semena.

Oluščena konopljina semena v prehrani

Oluščena semena jedilne konoplje so luščena mehansko in niso toplotno obdelana. Oluščena semena konoplje so mehkejša od neoluščenih, saj ne vsebujejo ovojnice, vendar ohranjajo vse pomembne hranilne snovi, med katerimi so bistvene predvsem beljakovine. Kupljena oluščena semena jedilne konoplje se lahko uporabljajo na različne načine. Lahko jih zaužijete kot samostojni prigrizek ali pa jih dodate juham, solatam, jogurtom, smoothijem ipd. Uporabite jih lahko tudi pri peki, tako da jih dodate testu za kruh, piškote ali različno pecivo.

Sestava konopljinih semen

Konopljina semena vsebujejo izjemno veliko beljakovin (nad 30 odstotkov). Pri tem velja upoštevati, da imajo oluščena semena jedilne konoplje več beljakovin kot neoluščena. Prav nenavadno je, da lahko imajo tovrstna semena tudi tako zelo veliko aminokislin, med katerimi so tudi esencialne, torej takšne, ki jih telo ne more sintetizirati samo in jih je nujno treba vnesti v telo s hrano. V semenih jedilne konoplje je tudi veliko maščobnih kislin, in sicer omega-3 in omega-6, ki so odgovorne za zdrav in močan imunski sistem, posebna pa so tudi po tem, da vsebujejo veliko vlaknin. Če vas zanimajo še drugi zdravilni učinki konopljinih semen, si lahko preberete tukaj.