Skoči na vsebino

Ko zagrabi migrena simptomi pokažejo svoje zobe

migrena

Včasih si mislimo, da že hujši glavobol pomeni, da nas je ohromila migrena simptomi pa nam pomagajo razlikovati med njima. Slednja je namreč več kot glavobol, saj pomeni dejansko nevrološko bolezen, ko je živčevje začasno bolj vzdraženo, med tem pa se sproščajo t. i. nevro-prenašalci, vpleteni v patofiziološke mehanizme bolezni. Od glavobola se razlikuje tudi v tem, da se migrena simptomi ne pojavljajo zgolj na eni strani glave ali celo ne na glavi, ampak lahko prizadenejo tudi druge dele telesa. Nekatere ohromi do te mere, da ne morejo izvajati svojih vsakodnevnih aktivnosti.

Migrena simptomi in kako jih prepoznamo

Kadar nas ohromi migrena simptomi lahko vključujejo zamegljen vid, povečano potenje, tog občutek v ramenih in vratu, motnje v ravnotežju, omotico, slabo koncentracijo, občutljivost na vonje, trebušne bolečine in podobno. Najpogostejši znaki, na katere moramo biti pozorni, pa so utripajoč glavobol, slabost in celo bruhanje, občutljivost na svetlobo in hrup ter pomanjkanje energije.

Obstajajo pa tudi simptomi, značilni za posamezno obliko migrene, zato je prepoznavanje slednjih stvar vsakega posameznika, ki se mora o tem posvetovati s svojim zdravnikom. Še preden se pojavi migrena simptomi včasih nastopijo že nekaj ur ali celo dni prej in se imenujejo začasni opozorilni simptomi.

migrena simptomi

Faze in obvladovanje migrene

Mnogo ljudi ne ve, da migrena ni le kontinuiran močan glavobol, ki mine. kakor hitro se je pojavil, temveč poteka v štirih fazah, ni pa nujno, da vsi doživljajo vsako od njih. Prva faza je t. i. faza prodroma, ki nas opozori na napad migrene in se lahko kaže na primer kot sprememba v razpoloženju/apetitu.

Druga je faza avre, ki sicer ni značilna za vse tipe, lahko pa se kaže kot meglen vid, motnja govora, omrtvičenost ene strani telesa in podobno. Sledi glavna faza, in sicer boleč utripajoč glavobol, značilen na eni strani glave – na zatilju ali katerem drugem delu glave. To fazo lahko spremljata slabost in občutljivost na zunanje dejavnike. Zadnja je faza okrevanja, ki lahko traja nekaj ur ali dni po končanem napadu.