Skoči na vsebino

Kje najti dober akumulatorski vrtalnik

V času spomladanskega čiščenja, ko nas med drugim čaka tudi vsesplošno pospravljanje in sortiranje vse možne navlake, ki nam več ne koristi, pogosto opazimo, da je potrebno opraviti tudi kakšno manjše popravilo. Običajno sta za kaj takega dovolj samo kladivo in žebelj, za tista bolj zahtevnejša dela pa boste verjetno potrebovali kakšno bolj konkretno ročno orodje.

Eno od najbolj vsestranskih ročnih orodij je akumulatorski vrtalnik. Če ste ugotovili, da za vaše popravilo potrebujete novega, ali pa vas je prijela ustvarjalna mrzlica in bi radi kaj sami izdelali, potem vsekakor poiščite ustrezni akumulatorski vrtalnik na: https://www.metalmikulic.si/oddelek/elektricno-orodje-pribor/hikoki-stroji-naprave/akumulatorsko-orodje/akumulatorski-vrtalniki-vijacniki/.

Za vrtanje v les, kovino ali jeklo

Večinoma lahko akumulatorski vrtalnik uporabljate za vrtanje v les, medtem ko nekateri modeli omogočajo vrtanje v les in kovino oziroma tudi jeklo. Izredno lahek, a kljub temu zelo zmogljiv in kompakten je akumulatorski vrtalnik vijačnik Hikoki iz aluminijastega ohišja, z brezkrtačnim motorjem in možnostjo vrtanja v kovino in les.

V kovino izvrta 16-milimetrsko izvrtino, v mehak les pa 102 mm s svedrom, ki omogoča vrtanje izvrtin velikega premera. Ima še vgrajeno LED osvetlitev in prenovljen sistem pretoka zraka, ki zagotavlja boljše hlajenje, ter Multivolt baterijo, ki nudi visoko učinkovitost.

Kateri obstajajo in kako izbrati

Glede na vrsto in zahtevnost dela, ki ga morate opraviti, je odvisno katero akumulatorsko orodje boste potrebovali. Izbirate lahko med različnimi, zato dobro premislite preden se lotite nakupa oziroma za nasvet raje povprašajte strokovnjaka, ki vam bo povedal, ali potrebujete akumulatorski vrtalnik vijačnik, udarni vijačnik, ali je morda bolj ustrezen vibracijski ali pa kotni vrtalnik. Obstajajo tudi razlike v njihovi zmogljivosti.

Akumulatorski vrtalnik ima namreč lahko nekje med 53-70 Nm, nekateri tudi do kar 136-138 Nm navora, dosežejo pa lahko 0-450/1.250 min-1 vrtljajev brez obremenitve, tisti najbolj zmogljivi tudi do 0-500/2.100 min-1 vrtljajev. Najsodobnejša akumulatorska orodja so opremljena z brezkrtačnim motorjem, ki podaljšuje življenjsko dobo akumulatorjev oziroma baterij, ter so zato še zmogljivejša.