Skoči na vsebino

Kdaj kupiti toplotno črpalko

toplotne črpalke

Ker so toplotne črpalke kar draga investicija je dobro vedeti tudi to kdaj se nam jih splača kupiti in kdaj pač ne. Če imate zelo staro hišo, ki ni pravilno izolirana ima takšna hiša zelo velike toplotne izgube. Seveda velik strošek predstavlja tudi kurilno olje, kateremu se cene zelo spreminjajo, ampak tudi toplotne črpalke niso povsem nizek strošek.

Prvi strošek, ki se pojavi je ta, da je potrebno toplotne črpalke najprej vgraditi in že to stane kar nekaj denarja potem pa je tukaj še mesečni račun za elektriko, ki tudi ne bo tako nizek glede na to, da je hiša slabo izolirana in bo toplotna črpalka morala delati v hudi zimi skoraj 24 ur na dan. Dolgoročno se na hiši, ki ni izolirana ali pa je slabo izolirana se uporaba toplotne črpalke vseeno še vedno bolj splača kot pa ogrevanje na kurilno olje.

Pri novejših hišah, ki so že dobro toplotno izolirane je že skoraj kakšen način se uporablja za ogrevanje prostorov, saj so izgube tako majhne, da bodo tudi stroški dosti nižji kot pri slabi izolaciji hiše. Veliko ljudi se ne rado odloči za toplotne črpalke verjetno tudi s tega razloga ne, ker mogoče še niso tako razširjene kot so druge vrste kurjave. Tisti, ki živijo v blokih imajo ogrevanje na plin. Izven mest, bolj na vaseh pa ljudje, ki živijo v hišah še vedno najbolj prisegajo na ogrevanje z drvmi, velikokrat tudi zato, ker imajo svoj gozd in so drva cenejša.