Katero domensko končnico izbrati za novo spletno stran?

domenca

Posamezno podjetje ima lahko več spletnih strani z enakim imenom, vendar z različnimi domenskimi končnicami. To pomeni, da podjetje deluje v več različnih državah. Domena .SI pomeni, da podjetje deluje na območju Slovenije in se želi s svojo spletno stranjo približati slovenskim kupcem. Pri tem ima registracija domene in njene končnice, ki ima TLD posamezne države, tudi druge prednosti, ki so vezane na ustvarjanje čim večjega prometa na spletnih straneh.

Proces optimizacije spletnih strani bo spletno stran z domensko končnico posamezne države višje uvrstil na internetnih iskalnikih, saj sistem zazna lokacijo kupca in lokacijo podjetja. Domena .SI bo tako kotirala višje na iskalnikih, ki jih uporabljajo slovenski kupci, kateri iščejo določeno storitev ali izdelek, ne glede na točno določeno državo. Zaradi optimizacije spletnih strani bo internetni iskalnik kupcem ponudil možnosti oziroma spletne strani, ki so vezane na državo Slovenijo.

Registracija domenske končnice s TLD posamezne države

Podjetje se ozira za mednarodnimi in uveljavljenimi domenskimi končnicami v začetnih fazah poslovanja, ko je ciljno tržišče še v povojih. V tistem obdobju je postavitev spletne strani s končnico .com ali .net dobra izbira. Nato pa na primer slovensko podjetje ugotovi, da največ izdelkov preko svoje spletne trgovine proda slovenskim kupcem. Zato domena .SI v tej fazi poslovanja predstavlja dobro izbiro in jo podjetje tudi registrira, saj bodo tako njihove izdelke slovenski ciljni odjemalci še lažje našli.

Kasneje, pa se taisto podjetje širi tudi v druge države, na primer v sosednjo Hrvaško. Tam v roku enega leta pridobi veliko število kupcev. Ti odjemalci pa izdelke v spletni trgovini kupujejo preko spletne strani z domensko končnico, ki ima TLD države Slovenije. Zato v tem obdobju rasti na hrvaško tržišče, podjetje registrira novo ime za spletno stran in novo končnico, ki je v tem primeru .hr.

Prilagoditev spletne strani z domensko končnico posamezne države

Kadar podjetje vstopi na novo tržišče v drugi državi in pri tem registrira novo domensko končnico najvišje ravni za posamezno državo, mora pri tem prilagoditi tudi svojo spletno stran. To pomeni, da mora nova spletna stran vsebovati celoten in kakovosten jezikovni prevod vseh vsebin. Tudi digitalne vsebine na spletni strani morajo biti prilagojene kupcem v posamezni državi.

Domena .SI, ki jo podjetje lahko registrira (http://www.nasenovice.com/domena-si-je-prava-izbira-tudi-za-vas/) preko ponudnika spletnega gostovanja na strani www.domenca.com, bo na svoji spletni strani imela prilagojene vsebine za slovenske kupce, vključno z aktualnimi novostmi, akcijami in popusti. Vse vsebine na spletni strani morajo biti prilagojene potrebam slovenskih kupcev in s tem umeščene v lokalni prostor. To pa med lokalnimi kupci ustvarja dodatno zaupanje v nakup izdelkov.