Kako izbrati primerne tekaške smuči?

tekaške smuči

Tek na smučeh je idealna športna ali rekreativna aktivnost za ljubitelje zimskih športov. Edini problem je ta, da bomo potrebovali tekaške smuči in preostalo opremo. Ne moremo preprosto kupiti kompleta in upati na najboljše, bolj smiselno je smuči premišljeno izbrati, po možnosti tudi predhodno preizkusiti. Kako izbrati primerne tekaške smuči? Pomembno je predvsem, da se zavedamo nekaterih glavnih dejavnikov, ki vplivajo na končno zadovoljstvo.

Vrsta smuči

Za tek na smučeh seveda ne moremo uporabiti kar običajnih smuči za alpsko smučanje. Na teh je premikanje po ravnini precej mučno in zamudno, vsekakor ne prijetna rekreacija. Potrebovali bomo namenske tekaške smuči, ki pa ponujajo kar nekaj izbire.

Začetniki bodo seveda brskali po ponudbi univerzalnih, vsestranskih tekaških smuči. Problem je v tem, da imamo na voljo predvsem dve kategoriji, smuči za drsalno tehniko in smuči za klasično tehniko. Najboljša izbira pa je včasih nakup kombiniranih smuči, ki združujejo prednosti obeh. Ne glede na to pa bo za manj zahtevne uporabnike praktično vsaka izbira v tem oziru dokaj varna, saj različne tehnike ne zahtevajo tako različnih smuči, da ne bi mogli uporabljati katerekoli vrste.

Velikost smuči

Zelo pomembno je, da so smuči dovolj velike, široke in težke. Spet o idealnih merah odloča tehnika teka, so pa vedno tekaške smuči daljše od telesne višine – približno 112% telesne višine za klasično tehniko in 106% za drsalno tehniko.
Smuči je treba izbrati še glede na telesno težo, težji uporabniki se običajno poslužujejo daljših in nekoliko širših smuči.

Drsalna površina

Preveriti je treba tudi »podvozje« smuči. Drsalna površina je lahko prilagojena za uporabo raznih mazalnih sredstev, lahko pa tudi ne. Nekatere smuči imajo posebno oblogo za boljši oprijem, druge so morda bolj primerne za mazanje z oprijemalnimi mažami. Veliko je tu odvisno od pričakovanega načina uporabe – oprijem ni vedno zaželen, prav tako je treba pomisliti na gladko drsenje smuči.

Veliko lahko pri izbiri tekaških smuči pomagajo strokovnjaki, tudi tisti, ki svetujejo pri izbiri v trgovini.